Predstavljena knjiga “Legende o splitskoj košarci” povodom 70. obljetnice splitskog kluba

elabafiba
Raskol u europskoj košarci podijelio regiju
March 22, 2016
Knjiga „Legende o splitskoj košarci“ u kojoj, u povodu 70. obljetnice košarkaškog kluba Split/Jugoplastika, 238 autora iznosi svoja sjećanja o tom klubu i splitskim košarkašima predstavljena je u subotu u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu.


Predstavljajući knjigu poznati splitski sportski novinar Zdravko Reić istaknuo je da su među 238 autora brojni igrači, dužnosnici i navijači splitskih „žutih“, ali i košarkaši koji su igrali za rivalske klubove te brojni novinari.

"Ova knjiga dokumentira da je košarkaški klub Jugoplastika/Split čudo od kluba", rekao je Reić.

Predsjednik Organizacijskog odbora i inicijator proslave 70. obljetnice košarkaškog kluba Split/Jugoplastika legendarni kapetan "žutih" Rato Tvrdić je istaknuo kako je proslava te obljetnice „veliki projekt“ za koji su pripreme trajale dvije godine, a središnje slavlje te obljetnice bit će upriličeno 27. studenog ove godine u Spaladium areni prikazivanjem dokumentarnog filma „Odiseja u žutom“.

Bivši igrač i trener splitskih žutih Petar Skansi je istaknuo kako impresionira energeija koju je Rato Tvrdić unio u obilježavanje 70. obljetnice kluba.

„Rato nas je sve okupio zajedno i on je najzaslužniji za obilježavanje ove obljetnice“, kazao je Skansi.

U pogovoru knjige „Legende o splitskoj košarci“ navodi se da je Skansi najtrofejniji trener „žutih“, ključni igrač u početnim vremenima dok se afirmirao splitski klub. „Skansi je bio prvi splitski osvajač medalje na velikom natjecanju (srebro na prvenstvu Europe 1965.), predvodnik 'žutih' u osvajanju naslova prvaka države (1971.), prvi igrač koji je dobio angažman u inozemstvu, trener koji je osvojio šest trofeja od kojih dva uzastopna Kupa Korać, te prvi trener koji se se zakitio sa tri trofeja (1977.) na području bivše Jugolsavije“, navodi se u pogovoru I ističe da je Skansi bio i izbornik državnih reprezentacija a najvažniju ulogu imao je u Barceloni na Olimpijskim igrama (1992.) kada je Hrvatsku doveo do srebrene medalje.

Proslavljeni košarkaš „žutih“ Dino Rađa evocirajući sjećanja na uspjehe kluba u kojima je i on kao igrač sudjelovao napisao je: “Evo i sad mi suze dođu kad se sitin“.

Legendarni košarkaš madridskog Reala, Juan Antonio Corbalan je u svojem tekstu pod naslovom „Klub i grad iz snova“ napisao da je „cijela europska povijest posuta splitskim košarkaškim zvijezdama,“ te je pri tomu spomenuo Kukoča, Rađu, Perasovića, Savića.

Među autorima tekstova je i poznati talijanski sportski novinar Enrico Campana kojem je uradak objavljen pod naslovom „Na nebu vidim zvijezdu, Jugoplastiku iz Splita“, a proslavljeni košarkaš Maccabija Doron Jamchy je svoj tekst o splitskim „žutim“ naslovio „Blagoslovljeni bili“.

Na promociji knjige „Legende o splitskoj košarci“ nazočni su minutom šutnje odali počast žrtvama terorističkog napada na Pariz.

izvor: hrsport.net